Ιστορία - Σκοποί

English Page   Αρχική   Επικοινωνία

 
Αρχική
Ιστορία - Σκοποί
Διοίκηση
Συνέδρια
Δραστηριότητες
Εκδόσεις
Βιβλιοθήκη
Αρχείο ΙΑΑ
Π. Α. Μιχελής
Έφη Μιχελή
Νέα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Χάρτης Ιστότοπου

 

 

 

 

Πρακτικά Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής, Αθήνα 1960 Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής, που έγινε στην Αθήνα (1-6 Σεπτεμβρίου 1960). Πρωτεργάτης και εμπνευστής της Εταιρείας ήταν ο Παναγιώτης Α. Μιχελής (1903-1969), αρχιτέκτων, θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον κλάδο της αισθητικής. Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Γενικός Γραμματέας του Comité International d’Esthétique, ο Μιχελής διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Εταιρείας έως τον θάνατό του το 1969.

Από το 1960 μέχρι και σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής έχει να επιδείξει αξιόλογη παρουσία στον χώρο της αισθητικής, ενώ η ίδρυσή της συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση της αισθητικής ως ακαδημαϊκού χώρου στην Ελλάδα.

Ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, εκτός από τον Παναγιώτη Μιχελή, ήταν μια ομάδα διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, διανοουμένων και καλλιτεχνών˙ ανάμεσά τους η ζωγράφος και σύζυγος του Π. Α. Μιχελή, Έφη, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο αρχιτέκτων Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο φιλόσοφος Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου, ο λογοτέχνης και κριτικός της τέχνης Άγγελος Τερζάκης, ο αρχιτέκτων Παύλος Μυλωνάς, ο ποιητής και συγγραφέας Τάκης Παπατσώνης, ο τεχνοκριτικός Αλέξανδρος Ξύδης, ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.

Π. Α. ΜιχελήςΟι στόχοι και οι σκοποί της Εταιρείας, όπως ορίζονται από το Καταστατικό της, είναι οι εξής: η μελέτη και η έρευνα των προβλημάτων της αισθητικής, η δημιουργία γενικότερου ενδιαφέροντος για τα αισθητικά ζητήματα μέσω της έκδοσης περιοδικού, της διοργάνωσης διαλέξεων και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θεωρεί κατάλληλο το Διοικητικό Συμβούλιο, η χορήγηση υποτροφιών και βραβείων σε καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτους ελληνικών Πανεπιστημίων, η επικοινωνία με τις αντίστοιχες Εταιρείες Αισθητικής του εξωτερικού μέσω συνεδρίων, επισκέψεων, δελτίων ενημέρωσης κ.λπ. και η ίδρυση βιβλιοθήκης Αισθητικής.

Μετά τον θάνατο του Π. Α. Μιχελή το 1969, στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής τον διαδέχτηκε ο ποιητής και ακαδημαϊκός Τάκης Παπατσώνης. Ακολούθησε το 1977 ο Γεώργιος Μουρέλος (1912-1994), φιλόσοφος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1981 Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο αρχιτέκτων Διονύσης Α. Ζήβας, ομότιμος  σήμερα καθηγητής του ΕΜΠ.

 

 

 

 

 

Για παρατηρήσεις σχετικά με τον ιστότοπο, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στον webmaster@hellenicaesthetics.gr

Copyright © 2008 Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιανουαρίου 2012 17:43