Δραστηριότητες
  English Page  Αρχική  Επικοινωνία

 

Αρχική
Ιστορία - Σκοποί
Διοίκηση
Συνέδρια
Δραστηριότητες
Εκδόσεις
Βιβλιοθήκη
Αρχείο ΙΑΑ
Π. Α. Μιχελής
Έφη Μιχελή
Νέα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Χάρτης Ιστότοπου

 

 

 

α. Διαλέξεις

Διάλεξη Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντίτση    Διάλεξη Α. Παπαδοπεράκη    Διάλεξη Ε. Μαυρομμάτη

Πολύ σύντομα μετά την ίδρυσή της η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές της και τη διοργάνωση δημοσίων διαλέξεων σε θέματα αισθητικής και τέχνης.

Από την πρώτη περίοδο των διαλέξεων αναφέρονται ενδεικτικά:

bullet

1962: Σειρά έξι διαλέξεων των Π. Α. Μιχελή, Ε. Μουτσόπουλου, Δ. Φατούρου, Γ. Σισιλιάνου, Α. Τερζάκη και Ν. Μουτσόπουλου.

bullet

1963: Σειρά πέντε διαλέξεων των Αιμ. Χουρμούζιου, Γ. Παπαϊωάννου, Α. Ζούμπου, Δ. Νιάνια και Τ. Παπατσώνη.

bullet

1964-1965: Σειρά τεσσάρων διαλέξεων των Γ. Θέμελη, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Ι. Δεσποτόπουλου και Mikel Dufrenne.

bullet

1966: Σειρά τεσσάρων διαλέξεων των Π. Α. Μιχελή, Α. Φωκά, Γ. Ζιώγα και Holcombe M. Austin.

bullet

1969: Διάλεξη του  Philippe Minguet.

bullet

1988: Δύο διαλέξεις των S. Donadoni και F. Zeri στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (συνδιοργάνωση με το Ιταλικό Ινστιτούτο, επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή).

Τον Οκτώβριο του 2006 εγκαινιάστηκε νέος κύκλος διαλέξεων από μέλη της Εταιρείας, περίπου  μία φορά τον μήνα, αρχικά στη Βιβλιοθήκη Αισθητικής του Ιδρύματος Μιχελή και από τον Ιανουάριο 2009 στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Οι περισσότερες από αυτές τις διαλέξεις έχουν δημοσιευθεί στα Χρονικά Αισθητικής.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες διαλέξεις:

bullet

2006: Οκτώβριος Γεωργία Αποστολοπούλου, καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Ο προσδιορισμός της αισθητικής εμπειρίας» – Νοέμβριος Λίνος Μπενάκης, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών: «Η βυζαντινή τέχνη στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος»

bullet

2007: Ιανουάριος Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμέζη, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ: «Θέματα της  σύγχρονης αρχιτεκτονικής» – Φεβρουάριος Γιάννης Ιωαννίδης, μουσικός: «Φιλοσοφία και μουσική» – Μάρτιος Αθηνά Μιράσγεζη, επιστημονική συνεργάτις της Ακαδημίας Αθηνών: «Υπάρχει το έργο τέχνης;» – Οκτώβριος Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ: «Σκέψεις γύρω από την αποστολή της φιλοσοφίας σήμερα» – Νοέμβριος Νικόλαος Χρόνης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ηθική και αισθητική. Αποκλίσεις και συγκλίσεις» – Δεκέμβριος Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ: «Ασυμβατότητες αισθητικών και φιλοσοφικών προσεγγίσεων με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές – και με τις συνθήκες τους»

bullet

2008: Ιανουάριος Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ: «Η αισθητική της αρχιτεκτονικής του Ερνέστου Τσίλλερ» – Φεβρουάριος Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Θεωρίες της τέχνης και το πρόβλημα του ορισμού της» – Απρίλιος Ασπασία Παπαδοπεράκη, γλύπτρια: «Το εν δυνάμει μέτρο του σώματός μας διαρκής αξία αναζήτησης αισθητικών προτάσεων» – Νοέμβριος Ελένη Τάτλα, επίκουρη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής ΤΕΙ Αθήνας: «Leibniz εναντίον Descartes: από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην αρχιτεκτονική της πτύχωσης»

bullet

2009: Ιανουάριος Γιούλη Ράπτη, επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας του ΕΜΠ: «Τέχνη και Τεχνολογία: επαναπροσδιορίζοντας τις θέσεις του Walter Benjamin» – Μάρτιος Ηλίας Κωνσταντόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών: «Κατοικίες φιλοσόφων: Wittgenstein και Heidegger» – Απρίλιος Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, αρχιτέκτων-πολεοδόμος: «Ο αρχιτέκτων Θεόφιλος Χάνσεν πρόμαχος του ευρωπαϊκού κλασικισμού» – Μάιος Ευριδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα, καθηγήτρια διαπολιτισμικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η διαχείριση του πολιτισμικού αγαθού: από την αισθητική απόλαυση και την ευφρόσυνη φιλομάθεια στην αναπτυξιακή πρόκληση και τη διαπολιτισμική κατανόηση» – Οκτώβριος Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ: «Αρχιτεκτονική και Ποίηση» – Νοέμβριος Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός της τέχνης: «Μυθολογίες του αρχαίου ερειπίου. Φαντασιακές αναπαραστάσεις της ελληνικής αρχαιότητας σε ευρωπαϊκά χαρακτικά»

bullet

2010: Ιανουάριος Αλέξανδρος Κεσίσογλου, ομότιμος καθηγητής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Η αρχή και 'το τέλος' της ιστορίας της τέχνης» – Φεβρουάριος Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Πίστη και παραφροσύνη. Μια φιλοσοφική ερμηνεία του φωτός στο έργο του 1635 του Ρέμπραντ Ο άγγελος σταματά τον Αβραάμ την ώρα που ετοιμάζεται να θυσιάσει τον Ισαάκ στον Θεό» – Μάρτιος Βασίλειος Κύρκος, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας: «Αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης στον Αριστοτέλη»

bullet

2011: Φεβρουάριος Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (CES/RAS, Μόσχα & RIEC, Κάιρο): «Η αναζήτηση του χρόνου μέσω της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης: το αρχέτυπο του ουροβόρου όφεως στη μετα-φυσική της αιωνιότητος» – Μάρτιος Βασιλική Πετρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών: «F. L. Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe: οι προτάσεις τους για τα μουσεία του 20ού αιώνα» – Οκτώβριος Ελένη Μαΐστρου, καθηγήτρια αρχιτεκτονικών συνθέσεων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ: «Αισθητικές ποιότητες στον δημόσιο χώρο των παραδοσιακών οικισμών» – Νοέμβριος Γιάννης Ιωαννίδης, μουσικός και Ηλίας Κωνσταντόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών: «Μουσική και Αρχιτεκτονική».

 

β. Εκδηλώσεις

Εκτός από τις διαλέξεις, η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής πραγματοποιεί μεταξύ των άλλων και διάφορες εκδηλώσεις στη μνήμη μελών της, παρουσιάσεις εκδόσεων, συζητήσεις και εκθέσεις ζωγραφικής.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

bullet

1988: Εκδήλωση στη μνήμη του Τάκη Παπατσώνη στην αίθουσα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας  (επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή) με ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα, Κ. Ι. Δεσποτόπουλο, Κ. Μιχαηλίδη, Ν. Φωκά και Κ. Τσιρόπουλο.

bullet

1991: Εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμοί στη σύγχρονη μουσική δημιουργία», Θεσσαλονίκη (συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή). Επανάληψη της ίδιας εκδήλωσης στην Αθήνα, στην αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, με ομιλητές τους Γ. Θέμελη, Δ. Γιάννου, Α. Μπαλτά, Γ. Σισιλιάνο, Μιχ. Αδάμη και Γ. Ιωαννίδη.

bullet

1998: Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου «Το Παιδί και η Αισθητική Αγωγή» στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη» (κεντρικό κατάστημα, Πανεπιστημίου 17), με ομιλητές τους Γ. Αναγνωστόπουλο, Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, Γ. Χατζή, Λ. Μπενάκη.

bullet

2001: (α) Δημόσιες συζητήσεις με θέμα «Αξία της Μουσικής» από τους Γιάννη Ιωαννίδη και Γιώργο Σισιλιάνο. (β) Παρουσίαση του βιβλίου Το παραδοσιακό σπίτι στο Αιγαίο των Κων. Παπαϊωάννου, Αικ. Δημητσάντου-Κρεμέζη και Μαρίας Φινέ στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχελή, με ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα και Β. Παναγιωτόπουλο.

bullet

2002: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Έφης Μιχελή και ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι του Στέλιου Λυδάκη στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (οργάνωση και επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή), με ομιλητές τους Γ. Αναγνωστόπουλο, Στ. Λυδάκη.

bullet

2004: Εκδήλωση μνήμης για τα 35 χρόνια από το θάνατο του Παναγιώτη Μιχελή στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα (επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή) με ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα, Ν. Μουτσόπουλο, Τ. Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Αικ. Δημητσάντου-Κρεμέζη.

bullet

2005: Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι στο Πολεμικό Μουσείο.

bullet

2006: Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Σισιλιάνου στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα: συναυλία με τους Ερμή Θεοδωράκη (πιάνο) και Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα, Α. Κώστιο, Γ. Ιωαννίδη.

 

 

 

 

Για παρατηρήσεις σχετικά με τον ιστότοπο, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στον webmaster@hellenicaesthetics.gr

Copyright © 2008 Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιανουαρίου 2012 17:35