Εκδόσεις

English Page   Αρχική   Επικοινωνία

 
Αρχική
Ιστορία - Σκοποί
Διοίκηση
Συνέδρια
Δραστηριότητες
Εκδόσεις
Βιβλιοθήκη
Αρχείο ΙΑΑ
Π. Α. Μιχελής
Έφη Μιχελή
Νέα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Χάρτης Ιστότοπου

 

 

 

Στις σημαντικότερες δραστηριότητες της Εταιρείας συγκαταλέγονται οι Εκδόσεις. Οι κύριες κατευθύνσεις είναι τρεις:

bullet   Το περιοδικό Χρονικά Αισθητικής
bullet   Μελέτες Αισθητικής
bullet   Μουσικά έργα και Ντοκιμαντέρ (CD και DVD)

 

Χρονικά Αισθητικής

 Περιοδικό Χρονικά Αισθητικής    Περιοδικό Χρονικά Αισθητικής    Περιοδικό Χρονικά Αισθητικής

Τα Χρονικά Αισθητικής είναι το επίσημο όργανο της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής. Σκοπός του είναι να συμβάλλει, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες της Εταιρείας, στην καλλιέργεια της αισθητικής και την πρόοδο των αισθητικών μελετών στην Ελλάδα, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό στον τομέα αυτό.

Με την επιμέλεια και την επιστημονική εποπτεία του Παναγιώτη Μιχελή, τα Χρονικά Αισθητικής αποτέλεσαν μια ακαδημαϊκή έκδοση με διεθνή προβολή και υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε το 1962 και έγινε δεκτό διεθνώς με ευνοϊκά σχόλια.

Μετά τον θάνατο του Μιχελή το 1969, η σύζυγός του, η ζωγράφος Έφη Μιχελή, ανέλαβε την έκδοση του περιοδικού Χρονικά Αισθητικής σε συνεργασία με Εκδοτική Επιτροπή.  Μετά τον θάνατο της Έφης Μιχελή το 1984, την έκδοση των Χρονικών Αισθητικής ανέλαβε το Ίδρυμα Μιχελή σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής υπό την εποπτεία νέας Εκδοτικής Επιτροπής.

Μόνιμος στόχος του περιοδικού παραμένει η ελεύθερη διακίνηση και ανταλλαγή ιδεών και η ενημέρωση σχετικά με τις διεθνείς τάσεις στον τομέα της αισθητικής, με κύριο πάντοτε μέλημα τη διατήρηση μιας υψηλής επιστημονικής στάθμης. Τα Χρονικά Αισθητικής κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Αμερική ώς την Ιαπωνία, αποσπώντας ευνοϊκές κριτικές και επιτυγχάνοντας τις συνεργασίες αξιόλογων φιλοσόφων, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και ιστορικών της τέχνης, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι δημοσιεύουν άρθρα για την αισθητική και τη φιλοσοφία γενικότερα, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Τα Χρονικά Αισθητικής έχουν ήδη συμπληρώσει 50 χρόνια παρουσίας. Στο διάστημα αυτό έχουν εκδοθεί 46 τόμοι, από τους οποίους ο τελευταίος που κυκλοφόρησε το 2012, είναι διπλός (46Α' - 46Β'), επετειακός για τα 50 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, αλλά και των Χρονικών Αισθητικής.

Για συνδρομή στα Χρονικά Αισθητικής παρακαλούμε δείτε τον ιστότοπο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

 

Μελέτες Αισθητικής

    Αφιέρωμα στον Τ. Κ. Παπατσώνη      Φιλοσοφικά και Αισθητικά Μελετήματα

bullet  In Memoriam (1972). Η Εταιρεία τίμησε τον Παναγιώτη Μιχελή με μία από τις πρώτες εκδόσεις της, μια συλλογή άρθρων προερχομένων από ένα ευρύ πεδίο επιστημών, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
bullet  Αφιέρωμα στον Τ. Κ. Παπατσώνη (1988). Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών και τα πεζά και ποιήματα του Τ. Κ. Παπατσώνη που ακούστηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Εταιρεία στη μνήμη του ποιητή και ακαδημαϊκού τον Φεβρουάριο του 1988.
bullet  Φιλοσοφικά και Αισθητικά Μελετήματα  του Γεωργίου Μουρέλου με εισαγωγή της καθηγήτριας Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά (1992).
bullet  Το Παιδί και η Αισθητική Αγωγή, Πρακτικά Συνεδρίου (1998).

 

CD και DVD

 

Οι Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι

    Μουσική για πιάνο

Στο πλαίσιο της εκδοτικής της δραστηριότητας η Εταιρεία ανέλαβε την παραγωγή, με χορηγία του Ιδρύματος Μιχελή, του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα με τίτλο  Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι  που διατίθεται σε DVD και VHS, καθώς και ενός CD με τα έργα για πιάνο του αλησμόνητου Έλληνα συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, που για περισσότερα από τριάντα χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

 

Για παρατηρήσεις σχετικά με τον ιστότοπο, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στον webmaster@hellenicaesthetics.gr

Copyright © 2008 Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιανουαρίου 2012 17:01