Εκδηλώσεις

Εκτός από τις διαλέξεις, η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής πραγματοποιεί μεταξύ των άλλων και διάφορες εκδηλώσεις στη μνήμη μελών της, παρουσιάσεις εκδόσεων, συζητήσεις και εκθέσεις ζωγραφικής.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

2024:

 • Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής στην πρώτη εκδήλωση της καινούργιας χρονιάς, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και Εκθέσεων του Ιδρύματος Π&Ε Μιχελή, οδός Βασ. Σοφίας 79, Αθήνα, έκοψε την Πρωτοχρονιάτική πίτα.
  Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
  1. Την απονομή των βραβείων για τους νέους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό Δοκιμίου της ΕΕΑ, θέμα του οποίου ήταν «Επίκαιρες αισθητικές προκλήσεις θεωρίας πράξης στον 21ο αιώνα».
  2. Σύντομες αναφορές της κριτικής επιτροπής.
  3. Σύντομες παρουσιάσεις των συγγραφέων σχετικά με το θέμα με το οποίο διαγωνίστηκαν.
  4. Ημίωρο Ρεσιτάλ βιολιού από τον σολίστα Πέτρο Χρηστίδη.

2023:

 • Μαθητές δημοτικού συμμετείχαν σε μια δράση αισθητικής αγωγής που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνεισφέροντας στον εορτασμό για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.
  Στις δράσεις συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.
  Τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της 17 Νοέμβρη και κατόπιν εστάλησαν στα σχολεία.

2022:

 • Σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία της ΕΕΑ με την ομάδα «Εικαστικοί Διάλογοι» (άνοιγμα της ΕΕΑ στο ευρύ κοινό).
  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης  για την επέτειο των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των ελλήνων από τις προαιώνιες εστίες τους στη Μ.Ασία,  η Εταιρεία μας σε συνεργασία με την ομάδα «Εικαστικοί Διάλογοι» διοργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων σε Δήμους με προσφυγικούς πληθυσμούς και ιστορικές μνήμες όπως Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βύρωνα και Καισαριανής.
  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  1. Τρεις θεματικές εικαστικές εκθέσεις, μία σε κάθε Δήμο.

α. Δραπετσώνα: «Οι πορτολάνοι των GPS»
Εγκαίνια Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώρα 8:00μμ (Κτήριο Παλαιού Δημαρχείου)
Συμμετέχουν οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες:
Καθηγητές
Ξενής Σαχίνης, Γιάννης Φωκάς, Γιώργος Σκυλογιάννης, Κυριάκος Μορταράκος, Δημήτρης Ζουρούδης,

Διδάσκοντες – Σπουδαστές
Γιώργος Δρόσος, Μαρία Βοζαλή, Ράνια Φραγκουλίδου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Νίκος Τόλης, Δημήτρης Μέρτζος, Γιώργος Παγγοζίδης, Ειρήνη Χαβιάρα, Περικλής Χατζόπουλος, Νένσυ Μπράμα, Δήμητρα Λιόγκα, Ιωάννα Φλώρου, Κατερίνα Δούναβη, Νίνα Προύσαλη, Τινατίνη Ποπιασβίλι,  Ιορδάνης Ναβρούζογλου, Τζένη Φαληαρίδου, Μαρία Δουμάνη

β. Βύρωνας: «Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο»
Εγκαίνια Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, ώρα 8:00 μμ (Παλαιό Δημαρχείο)

Εγκαίνια έκθεσης «Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο»
Πηγή: Δήμος Βύρωνα
Εγκαίνια έκθεσης «Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο»
Πηγή: Δήμος Βύρωνα
Εγκαίνια έκθεσης «Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο»
Πηγή: Δήμος Βύρωνα
Εγκαίνια έκθεσης «Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο»
Πηγή: Δήμος Βύρωνα

γ. Καισαριανή:  «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας».
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, ώρα 8:00 μμ (Μουσείο Σκοπευτηρίου).
Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες- καθηγητές των Σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης  : Ξενής Σαχίνης, Γιάννης Φωκάς, Γιώργος Σκυλογιάννης, Κυριάκος Μορταράκος, Δημήτρης Ζουρούδης, Γιώργος Χαρβαλιάς, Νίκος Τρανός,Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Μανουσάκης, Γιάννης Ζιώγας.

Επίσης θα εκτίθεται και στις τρεις εκθέσεις ένα Επετειακό Μετάλλιο του μικρογλύπτη Αγαμέμνωνα Φώτσαλη [Η πρόσθια όψη παρουσιάζει την φυγή του Ποσειδώνα από την Ιωνία πάνω στο άρμα του που σύρουν θαλάσσιοι ίπποι μετά την καταστροφή της Μιλήτου. Κατά τους χρησμούς, αν το άρμα με τον αναβάτη του δεν επέστρεφε στα ιερά των Ιώνων, ο Ελληνισμός δεν θα ρίζωνε ποτέ ξανά στις ιωνικές ακτές. Στην οπίσθια όψη κατά παραλλαγή του Θουκιδίδη, φέρει την ρήση «Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε»

2. Το συμφωνικό έργο του Ελευθέριου Καλκάνη «Αριστοτέλη Χαίρειν- τα Πορτραίτα των Προγόνων μας».

Καισαριανή:  Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 (Θέατρο Νέου Δημαρχείου)
Δραπετσώνα: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022,  (Θέατρο κτηρίου Αντώνης Σαμαράκης)
 Βύρωνας: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 (Θέατρο Νέα Ελβετία)

Η ιδέα της μεταμοντέρνας αυτής όπερας βασίζεται στον ορισμό της Πόλης όπως τον αποδίδει ο Αριστοτέλης και στην παρατήρηση του διακεκριμένου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του Σκοτεινή Ήπειρος. Είναι ένα οξύ σχόλιο  στην συνεχή και επαναλαμβανόμενη τάση του «πολιτισμένου» κόσμου, να ισοπεδώνει πόλεις και να διενεργεί «επιστημονικά» γενοκτονίες.
Παρουσιάζονται τα τρία πνεύματα της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου και του Νεοκλασσικισμού σαν παρατηρητές και σχολιάζουν τα ιστορικά τεκταινόμενα. Όμως οι τρεις μοίρες του Πλάτωνα (Κλωθώ- Λάχεσις – Άτροπος) σχεδιάζουν διαφορετικά. Μέσα σ΄ όλα αυτά ο Άνθρωπος παρουσιάζει πότε το φιλοσοφικό και ορθολογιστικό του πρόσωπο, πότε την ταυτότητα του δολοφόνου-κατακτητή και πότε την ψυχή του αυτοθυσιαζόμενου ήρωα.
Το έργο συνδυάζει κλασικές φόρμες, παραδοσιακά τραγούδια της Ιωνίας και εικαστικά-υποκριτικά δρώμενα.
Πρωταγωνιστούν οι λυρικές σοπράνο: Ειρήνη Κώνστα, Νάνσυ Παπακωνσταντίου, Βανέσα Καλκάνη και ο τενόρος-ηθοποιός Αντούλιο Ρικέττα.

Παρεμβάλλεται εικαστικό δρώμενο από την performer – εικαστικό Ελένη Θεοδωρίδου, ενώ το υποκριτικό κομμάτι υποστηρίζεται από την Τζίνη Γεννηματά. Συμβάλλει η έφηβη άλτο μελοντραμάτικα Λίλα Ρικέττα.
Εκτέλεση μουσικής από κουιντέτο οργάνων υπό την διεύθυνση του συνθέτη.
Λιμπρέτι: Γιώργου Σκυλογιάννη, Χ.Λ. Μπόρχες, Ρ.Μ. Ρίλκε
Υπεύθυνος παραγωγής: Ελευθέριος Καλκάνης

Συμφωνικό έργο «Αριστοτέλη Χαίρειν- τα Πορτραίτα των Προγόνων μας». Πηγή: Δήμος Βύρωνα
Συμφωνικό έργο «Αριστοτέλη Χαίρειν- τα Πορτραίτα των Προγόνων μας». Πηγή: Δήμος Βύρωνα

3. Μουσικοθεατρική παράσταση «Πόρνες στα Βούρλα ή Κάτι να Μείνει από Μένα» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου

Καισαριανή: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου (Νέο Δημαρχείο)
Δραπετσώνα:  Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου (Θέατρο κτηρίου Αντώνης Σαμαράκης)
Βύρωνας: 20 Νοεμβρίου 2022  (Θέατρο Νέα Ελβετία)

Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου Μουσικές και τραγούδια του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζη.
Σε ρόλο αφηγήτριας η ίδια η συγγραφέας Τέτη Σώλου. Παίζουν και τραγουδούν οι: Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη.
Επιλογή τραγουδιών, ενορχηστρώσεις, πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου.
Θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Παραγωγή : Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου.

 • Ημερίδα 27/5/2022“Οι πολιτιστικές  και χωρικές μεταβολές που δημιούργησε η εγκατάσταση  των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο”.

Προσφώνηση της Προέδρου Καίτη Δημητσάντου-Κρεμέζη

Κύριε Δήμαρχε, σας εκφράζω τις ευχαριστίες της ΕΕΑ για την πρόθυμη συνεργασία σας και την θερμή φιλοξενία της εκδήλωσης αυτής  στο Δήμο Καισαριανής.

Ευχαριστούμε όλα τα στελέχη του Δήμου που με τις φροντίδες τους έκαναν δυνατή την  εκδήλωση.

Αξιότιμοι δημότες, προσωπικά χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω και χαίρομαι που θα  γνωρίσετε την εταιρεία μας με αφορμή ένα θέμα που σας ενδιαφέρει άμεσα.

Αγαπητά μέλη, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι της ΕΕΑ, επιτέλους  απελευθερωμένοι από τις υποχρεωτικές  διαδικτυακές συναντήσεις  που αφαιρούν την αναντικατάστατη  χαρά της συνύπαρξης των ανθρώπων, σας καλωσορίζω στην πρώτη καθαρά εξωστρεφή συνάντηση της Εταιρείας μας   εκτός συνόρων-  δηλαδή εκτός της Αίθουσας του Ιδρύματος Μιχελή  που κατά παράδοση φιλοξένει τις εκδηλώσεις μας.

Καλωσορίζω και τους ομιλητές μας – καλοί συνάδελφοι και φίλοι – και τους ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνουν  να μας εκθέσουν τις γνώσεις και τις σκέψεις τους σχετικά με το θέμα της ημερίδας. …………

θεωρήσαμε καθήκον μας να  τιμήσουμε την επέτειο  των 100 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα την Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού από προαιώνιες εστίες, τα οποία θεωρούνται ως τα σημαντικότερα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας.

Συμμετέχουμε λοιπόν στη γενικευμένη –ως κάποιο βαθμό – προσπάθεια να αναδειχτεί  το ευρύτερο νόημα και  οι θετικές επιπτώσεις και επιρροές των γεγονότων αυτών στην κοινωνική δομή, την  οικονομία  και  την πολιτιστική ζωή της χώρας.

Η συνεισφορά των προσφύγων στον ελληνικό πολιτισμό και τις Τέχνες και ειδικότερα  στην μετεξέλιξη της ελλαδικής κουλτούρας στη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο, το φαγητό, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές είναι αναμφισβήτητη και καταγραμμένη σε πληθώρα αναφορών σε βιβλία, άρθρα, δημοσιεύσεις και εκθέσεις.

Οι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί συγγραφείς, λογοτέχνες, μουσικοί, τραγουδοποιοί και τραγουδιστές, θεατράνθρωποι, αρχιτέκτονες που ήρθαν από «εκείνα τα μέρη» είναι πολλοί. Ενδεικτικά και μόνο σας θυμίζω κάποιους από αυτούς, όπως Ο σμυρνιός και καισαριανιώτης ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης. Ο γλύπτης Θανάσης Απάρτης, σμυρνιός κι αυτός όπως και ο Γ.Σεφέρης ο μεγάλος ποιητής μας και νομπελίστας. Ο ζωγράφος Δ. Διαμαντόπουλος από την Μαγνησία του Σιπύλου της Μικράς Ασίας, ο Φώτης Κόντογλου, ζωγράφος, αγιογράφος, συγγραφέας, σκηνογράφος, γεννημένος στο Αϊβαλί (Κυδωνιές), η ‘Έλλη Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη (γνωστή ως Nelly’s) από την αγγλική της υπογραφή, φωτογράφος με διεθνή αναγνώριση που είχε γεννηθεί στο Αϊδίνι. Ο Ηλίας Βενέζης, ο Μενέλαος Λουντέμης, η Μαρία Ιορδανίδου, η Διδώ Σωτηρίου, η Ρόζα Εσκενάζυ, ο Γιώργος Μητσάκης.

Οι ομιλίες που θα ακολουθήσουν κάτω από τον τίτλο οι «Προσφυγικοί συνοικισμοί και πολιτισμικές επιρροές» ουσιαστικά αναφέρονται στο Β΄ κεφάλαιο της ιστορίας των προσφύγων και ειδικότερα στα μετά τον ξεριζωμό συμβάντα και στις Μεγάλες ανακατατάξεις που προκάλεσε η εγκατάστασή τους στις περιοχές που τους υποδέχθηκαν, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις και τη σημαντική νέα αρχή για το ελληνικό κράτος και έθνος, με τις συνέπειές της να διαμορφώνουν την κοινωνία που γνωρίζουμε σήμερα..  Δηλαδή δεν θα αναφερθούν άμεσα σε χαμένες πατρίδες, στον ρόλο ξένων δυνάμεων στην ήττα, στα τραγικά λάθη των διχασμένων Ελλήνων που υπονόμευσαν την εκστρατεία.  (Αντικείμενα των ιστορικών και άλλων ειδικοτήτων..).

ΚΔ-Κ

Οι ομιλητές Καθηγητές Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Σ.Σταυρίδης, Ν.Μπελαβίλας, Κ.Μωραίτης

2021:

 • Απόδοση τίτλου Επίτιμου Μέλους σε δύο διακεκριμένα μέλη της ΕΕΑ: τον Βασίλειο Βιτσαξή και την Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου.

2018:

 • Τελετή απόδοσης τίτλου Επίτιμου Μέλους σε οκτώ διακεκριμένα μέλη της ΕΕΑ, που ποικιλότροπα στήριξαν την πνευματική υπόσταση της: τους καθηγητές Δημήτρη Ανδριόπουλο, Γιάννη Ιωαννίδη, Ευάγγελο Μουτσόπουλο, Νικόλαο Μουτσόπουλο, Λίνο Μπενάκη, Τερέζα Πεντζοπούλου –Βαλαλά, Κατερίνα Σπετσιέρη- Μπέσκυ, Δημήτριο Φατούρο.

2017:

 • Τελετή απόδοσης τίτλου Επίτιμου Προέδρου στον ομότιμο καθηγητή Διονύση Ζήβα. Ομιλήτρια η Πρόεδρος Κ. Δημητσάντου-Κρεμέζη. Ιανουάριος

2006:

 • Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Σισιλιάνου στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα: συναυλία με τους Ερμή Θεοδωράκη (πιάνο) και Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα, Α. Κώστιο, Γ. Ιωαννίδη.

2005:

 • Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι στο Πολεμικό Μουσείο.

2004:

 • Εκδήλωση μνήμης για τα 35 χρόνια από το θάνατο του Παναγιώτη Μιχελή στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα (επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή) με ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα, Ν. Μουτσόπουλο, Τ. Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Αικ. Δημητσάντου-Κρεμέζη.

2002:

 • Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Έφης Μιχελή και ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι του Στέλιου Λυδάκη στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (οργάνωση και επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή), με ομιλητές τους Γ. Αναγνωστόπουλο, Στ. Λυδάκη.

2001:

 • Δημόσιες συζητήσεις με θέμα «Αξία της Μουσικής» από τους Γιάννη Ιωαννίδη και Γιώργο Σισιλιάνο.
 • Παρουσίαση του βιβλίου Το παραδοσιακό σπίτι στο Αιγαίο των Κων. Παπαϊωάννου, Αικ. Δημητσάντου-Κρεμέζη και Μαρίας Φινέ στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχελή, με ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα και Β. Παναγιωτόπουλο.

1998:

 • Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου «Το Παιδί και η Αισθητική Αγωγή» στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη» (κεντρικό κατάστημα, Πανεπιστημίου 17), με ομιλητές τους Γ. Αναγνωστόπουλο, Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, Γ. Χατζή, Λ. Μπενάκη.

1991:

 • Εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμοί στη σύγχρονη μουσική δημιουργία», Θεσσαλονίκη (συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή). Επανάληψη της ίδιας εκδήλωσης στην Αθήνα, στην αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, με ομιλητές τους Γ. Θέμελη, Δ. Γιάννου, Α. Μπαλτά, Γ. Σισιλιάνο, Μιχ. Αδάμη και Γ. Ιωαννίδη.

1988:

  • Εκδήλωση στη μνήμη του Τάκη Παπατσώνη στην αίθουσα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (επιχορήγηση του Ιδρύματος Μιχελή) με ομιλητές τους Δ. Α. Ζήβα, Κ. Ι. Δεσποτόπουλο, Κ. Μιχαηλίδη, Ν. Φωκά και Κ. Τσιρόπουλο.