Ίστορια – Σκοποί

Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής, που έγινε στην Αθήνα (1-6 Σεπτεμβρίου 1960). Πρωτεργάτης και εμπνευστής της Εταιρείας ήταν ο Παναγιώτης Α. Μιχελής (1903-1969), αρχιτέκτων, θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον κλάδο της αισθητικής. Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Γενικός Γραμματέας του Comité International d’Esthétique, ο Μιχελής διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Εταιρείας έως τον θάνατό του το 1969.

Ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, εκτός από τον Παναγιώτη Μιχελή, ήταν μια ομάδα διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, διανοουμένων και καλλιτεχνών˙ ανάμεσά τους η ζωγράφος και σύζυγος του Π. Α. Μιχελή, Έφη, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής και συγγραφέας Τάκης Παπατσώνης, οι αρχιτέκτονες Νικόλαος Μουτσόπουλος, Παύλος Μυλωνάς και Δημήτριος Φατούρος, ο φιλόσοφος Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου, ο λογοτέχνης και κριτικός της τέχνης Άγγελος Τερζάκης, ο τεχνοκριτικός Αλέξανδρος Ξύδης, ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.

Οι στόχοι και οι σκοποί της Εταιρείας, όπως ορίζονται από το Καταστατικό της, είναι: η ουσιαστική συμβολή της στην πρόοδο των αισθητικών σπουδών και ερευνών στην Ελλάδα και η δημιουργία γενικότερου ενδιαφέροντος για τα αισθητικά ζητήματα. Τους σκοπούς αυτούς εξυπηρετούν: η έκδοση του περιοδικού «Χρονικά Αισθητικής», η διοργάνωση διαλέξεων, η διοργάνωση Συνεδρίων και κάθε τι σχετικό θεωρεί κατάλληλο το Διοικητικό Συμβούλιο, η χορήγηση υποτροφιών και βραβείων σε καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτους ελληνικών Πανεπιστημίων, η επικοινωνία με τις αντίστοιχες Εταιρείες Αισθητικής του εξωτερικού μέσω συνεδρίων, επισκέψεων, δελτίων ενημέρωσης κ.λπ.

Πρόεδροι της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής έχουν διατελέσει οι:

 • Από το 1960 έως το 1969 ο Π. Α. Μιχελής (1903-1969) θεωρητικός αρχιτεκτονικής, καθηγητής του ΕΜΠ.
 • Από το 1970 έως το 1977 ο Τάκης Παπατσώνης (1895 -1977) ποιητής και
  ακαδημαϊκός.
 • Από το 1977 έως το 1981 ο Γεώργιος Μουρέλος (1912-1994) φιλόσοφος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 • Από το 1981 έως το 2017 ο Διονύσης Α. Ζήβας (1928-2018), αρχιτέκτων, ομότιμος  καθηγητής του ΕΜΠ
 • Από το 2017 η Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμέζη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ

Επίτιμα Μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, από τις 8.6.2017:

 • Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
 • Κατερίνα Σπετσιέρη-Beschi, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, διδάκτωρ, διδάσκουσα Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΜΠ και το Università del Salento, Lecce.
 • Δημήτριος Ζ. Ανδριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Γιάννης Ιωαννίδης, Μουσικοσυνθέτης και Αρχιμουσικός, Διευθυντής ορχήστρας, Καθηγητής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Καράκας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας και τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός.
 • Νικόλαος Α. Μουτσόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
 • Λίνος Γ. Μπενάκης, επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
 • Δημήτριος Α. Φατούρος, Αρχιτέκτων, τ. Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.