Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής έχουν πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχελή

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Βιβλιοθήκη Αισθητικής ιδρύθηκε σε εφαρμογή των Καταστατικών της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής (τροποποίηση του 1972) και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή (1979). Αποτελεί μοναδικό δείγμα βιβλιοθήκης αφιερωμένης στην Αισθητική, έναν κλάδο της φιλοσοφίας στον οποίο διεθνώς, στην καλύτερη περίπτωση, οι βιβλιοθήκες αφιερώνουν ένα μικρό μέρος των βιβλιοστασίων. Ο κύριος όγκος των βιβλίων της προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Α. Μιχελή και της συζύγου του Έφης.
Αρχικά η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στα γραφεία του Ιδρύματος Μιχελή, στον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 79, στην Αθήνα. Τον Φεβρουάριο του 2000 η Βιβλιοθήκη άνοιξε για το κοινό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας.
Η πρώτη καταγραφή των βιβλίων έγινε το 1988 σε ηλεκτρονική μορφή, πράγμα πρωτοποριακό για την εποχή. Τον Ιανουάριο του 2006 το παλαιό ηλεκτρονικό πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το Horizon, βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται από μεγάλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τον Ιανουάριο 2009 λειτουργεί ο ηλεκτρονικός κατάλογος (OPAC) της Βιβλιοθήκης.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Η Βιβλιοθήκη ειδικεύεται σε θέματα αισθητικής αλλά και αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών, φιλοσοφίας της τέχνης και φιλοσοφίας γενικότερα. Όλο το υλικό της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνεται σε κατάλογο με περισσότερες από 20.000 εγγραφές.  Αναλυτικότερα: 

  • Η κυρία συλλογή περιλαμβάνει βιβλία και πολυάριθμα σπάνια ανάτυπα άρθρων σε διάφορες γλώσσες (κυρίως ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά). Μεγάλο μέρος αυτών των τίτλων είναι πρώτες εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, ενώ πολύ συχνά φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα προς τον Παναγιώτη και/ή την Έφη Μιχελή. Η προσπάθεια ενημέρωσης της συλλογής με τις τελευταίες εκδόσεις, αλλά και εξεύρεσης εξαντλημένων ελληνικών και ξένων τίτλων, είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

  • Η συλλογή περιοδικών αποτελείται από πολλούς ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους, σχετικούς με την αισθητική, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και γενικότερα τη φιλοσοφία. Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρεις σειρές των εγκυρότερων περιοδικών αισθητικής που κυκλοφορούν διεθνώς, δηλαδή των: British Journal of Aesthetics (Αγγλία), Journal of Aesthetics and Art Criticism (ΗΠΑ), Revue d’Esthétique και Nouvelle Revue d’Esthétique (Γαλλία), Rivista di Estetica (Ιταλία), και φυσικά των Χρονικών Αισθητικής, που εκδίδονται από το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής. Σημαντικό γεγονός είναι ότι τα 5.000 και πλέον άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτά τα περιοδικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης.

  • Η συλλογή παλαιών βιβλίων περιλαμβάνει περί τους 300 τίτλους που έχουν εκδοθεί πριν το 1900. Η συλλογή αυτή φυλάσσεται στα γραφεία του Ιδρύματος Μιχελή και είναι προσιτή στο κοινό μετά από ειδική άδεια.

  • Η συλλογή αρχαίας ελληνικής γραμματείας περιλαμβάνει περισσότερους από 600 τόμους με κείμενα στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, σε διάφορες εκδόσεις.

  • Με πυρήνα τα βιβλία της Έφης Μιχελή, άρχισε τα τελευταία χρόνια να δημιουργείται μία συλλογή για τη ναΐφ ζωγραφική, που συμπληρώνεται σιγά σιγά.

  • Στη Βιβλιοθήκη Μιχελή στεγάζονται και τα πρακτικά των Μεσογειακών Συνεδρίων, τα οποία ψηφιοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής.

  • Τέλος, το Αρχείο της Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής (International Association for Aesthetics – IAA), μία μοναδική συλλογή που ψηφιοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη Μιχελή μετά από απόφαση του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής, στη Λιουμπλιάνα το 1998, να καθιερωθεί η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχελή ως έδρα του Αρχείου της ΙΑΑ.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η Βιβλιοθήκη απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, σπουδαστές και ακαδημαϊκούς διδασκάλους και είναι ανοικτή για το κοινό με τον περιορισμό της επιτόπιας χρήσης (δεν είναι δανειστική). Οι  αναγνώστες έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο (OPAC) και στο Διαδίκτυο, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον φορητό υπολογιστή τους. Ο εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης παρέχει με ορισμένες προϋποθέσεις τη δυνατότητα φωτοαντιγράφων για λογαριασμό των αναγνωστών.

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Βασιλίσσης Σοφίας 79 (2ος όροφος), 115 21  Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 16:00

Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης: Πάνος Παπάζογλου
E: Πάνος Παπάζογλου  (panos.papazoglou@michelisfoundation.gr)
Τ: 210  72 58 245,  fax: 210  72 18 626
E: library@michelisfoundation.gr