Συνέδρια

Σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, το οποίο την επιχορηγεί συστηματικά, η Εταιρεία έχει οργανώσει τα εξής συνέδρια και συμπόσια:

● Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων Τοπίου (International Federation of Landscape Architects – IFLA) με θέμα «Aesthetic and Functional Values in Landscape Design», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ), Αθήνα 1988.
● Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο Αισθητικής με θέμα «Η Αισθητική στην παιδεία, τον πολιτισμό και την παράδοση», Αθήνα 1994, εκδήλωση μνήμης για την 25η επέτειο του θανάτου του Παναγιώτη Μιχελή. Συνεργασία με τη Βρετανική Εταιρεία Αισθητικής.
● Συνέδριο με θέμα «Το παιδί και η αισθητική αγωγή», Αθήνα 1996.
● Βρετανοελληνικό Συμπόσιο Αισθητικής με θέμα «Η Αισθητική στην παιδεία, τον πολιτισμό και την παράδοση», Οξφόρδη 1996. Συνεργασία με τη Βρετανική Εταιρεία Αισθητικής.
● Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Αισθητικής με θέμα «Η Τέχνη ως μέσον αμφισβήτησης», Αθήνα 1997. Συνεργασία με τη Γαλλική Εταιρεία Αισθητικής.
● Συμπόσιο του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Το ερώτημα περί τέχνης σήμερα», Ιωάννινα 1998.
● Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Art and Landscape», σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου (IFLA) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ), Αθήνα 1998.
● Ημερίδα με θέμα «Αισθητική και Εκπαίδευση», σε συνεργασία με την Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, Κομοτηνή 2001.
● Συμπόσιο με θέμα «Νέες Προοπτικές στην Αισθητική και την Φιλοσοφία της Τέχνης», στο πλαίσιο της Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής (ΙΑΑ), Αθήνα 2003.
● Συνέδριο με θέμα “Η σημασία της φιλοσοφίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση”, Πάτρα 2009. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

2000: 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής, Αθήνα. Διοργανώθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής με θέμα «Η Αισθητική στην αρχή της τρίτης χιλιετίας». Με το συνέδριο αυτό εγκαινιάστηκε ο θεσμός των Μεσογειακών Συνεδρίων Αισθητικής, υλοποιώντας μια ιδέα του Προέδρου της Εταιρείας καθηγητή Διονύση Α. Ζήβα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποφασίστηκε να ιδρυθεί μόνιμη Γραμματεία των Μεσογειακών Συνεδρίων στο Ίδρυμα Μιχελή.
2003: 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής, Τυνησία, με θέμα «Χώροι και Μνήμες». Διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γραμματείας της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και του Ιδρύματος Μιχελή.
2006: 3ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής, Σλοβενία, με θέμα «Το Φαντασιακό, το Αισθησιακό και η Τέχνη». Διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γραμματείας της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και του Ιδρύματος Μιχελή συμβάλλοντας, με την εμπειρία της στο τομέα αυτόν, στην επιτυχή διεξαγωγή και των τριών συνεδρίων.
2008: 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής στο Αμμάν της Ιορδανίας με θέμα «Τέχνη και Χρόνος».
2011: 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής στην Καρθαγένη της Ισπανίας με θέμα «Τέχνη, Συγκίνηση και Αξία».
2017: Ψηφιομένοι τόμοι πρακτικών των Διεθνών Συνεδρίων Αισθητικής Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης των τόμων των Πρακτικών των Διεθνών Συνεδρίων Αισθητικής, προχώρησε στην ψηφιοποίηση των τόμων των Πρακτικών και των Μεσογειακών Συνεδρίων. Διατίθενται στην ιστοσελίδα της οι σελίδες των περιεχομένων των τόμων αυτών, για να έχουν οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές καλύτερη εικόνα του υπάρχοντος υλικού.
2020: To 8ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής και το Ενδιάμεσο (interim) Συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής διοργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής και τη Διεθνή Ένωση Αισθητικής και κοινό τους θέμα  είναι  «Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ». Το ενιαίο Συνέδριο τελεί  υπό την Αιγίδα  του Ιδρύματος Μιχελή και της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ  και θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς, από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου του 2020.
Το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο είναι επετειακό καθώς συμπληρώνεται μία εικοσαετία από την ίδρυση του θεσμού των Μεσογειακών Συνεδρίων Αισθητικής το 2000 με πρωτοβουλία του αείμνηστου τότε Προέδρου της Ελληνική Εταιρείας Αισθητικής Δ. Ζήβα. Τα Συνέδρια της Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Όπως συνηθίζεται, μεταξύ δύο συνεδρίων μεσολαβεί ένα ενδιάμεσο (interim). Η χώρα μας ανέλαβε το ενδιάμεσο συνέδριο, μεταξύ του 21ου και 22ου   το οποίο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με το Μεσογειακό στους Δελφούς.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ 1ο (Αθήνα 2000), Χρονικά Αισθητικής, Τόμος 41Α, Περιεχόμενα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ 1ο (Αθήνα 2000), Χρονικά Αισθητικής, Τόμος 41Β, Περιεχόμενα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2ο (Τυνησία, 2003), Περιεχόμενα
Συνάντηση Εκτελεστικής Επιτροπής Διεθνούς Ενώσεως Αισθητικής (Αθήνα, 2003), Χρονικά Αισθητικής, Τόμος 42, Περιεχόμενα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ 3ο (Σλοβενία, 2006), Περιεχόμενα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ 4ο (Ιορδανία, 2008), Περιεχόμενα